.

Karangan : Masalah Pemanasan Global

Karangan : Masalah Pemanasan Global

Pemanasan global merupakan ‘’demam panas’’ yang dialami oleh Bumi di mana keadaan alam sekitar yang mengalami peningkatan suhu yang tinggi secara mendadak. Peningkatan suhu ini bukan sahaja telah menjejaskan kesihatan rakyat tetapi juga sedikit sebanyak telah menjejaskan ekonomi negara.

Isu pemanasan global berlaku apabila aktiviti penebangan hutan, pembakaran terbuka, aktiviti perindustrian, pelepasan asap kenderaan dan aktiviti penerokaan hutan yang giat dilakukan. Untuk mengatasi masalah tersebut, kerajaan harus mengetatkan lagi undang-undang supaya aktiviti penerokaan hutan dan sebagainya dapat dikawal.

Selain itu, kerajaan juga harus mengalakkan rakyat mereka  untuk  melaksanakan tanggungjawab mereka dalam mengatasi isu pemanasan rumah hijau. Kerajaan atau penubuhan NGO harus giat mengadakan kempen – kempen kesedaran seperti kempen ‘’Sayangilah Alam Sekitar’’ dan sebagainya merupakan salah satu alternatif yang bagus untuk memupuk semangat mencintai alam sekitar dalam setiap individu.

Melentur buluh biarlah daripada rebungya. Sikap mencintai alam sekitar harus dipupuk sejak kecil lagi. Para ibu bapa harus mendidik anak untuk menjimatkan penggunaan eletrik dan air sebagai salah satu cara untuk mengatasi isu pemanasan global. Selain daripada mendidik anak anak mereka, ibu bapa juga harus menunjukkan teladan yang elok supaya anak-anak akan mencontohi kelakuan mereka dan bukannya seperti ketam mengajar anaknya berjalan lurus.

Media massa huga harus turut memainkan peranan mereka untuk menyebarkan informasi dan maklumat tentang pemanasan global kepada masyarakat. Sesetengah masyarakat terutamanya generasi tua ataupun warga emas tidak sedar bahawa kelakuan mereka seperti pembakaran sampah secara terbuka akan mendorong kepada peningkatan suhu.

Di samping peranan pihak media massa dan kerajaan, masyarakat juga turut berganding bahu untuk mengatasi masalah pemanasan global. Selain daripada memandu kenderaan sendiri, kita juga harus menggunakan kenderaan awam yang telah disediakan. Ini dapat mengurangkan kadar pelepasan gas karbon monoksida di samping mengurangkan kesesakan jalan raya.

Tanggungjawab untuk memulihara kembali kesihatan Bumi merupakan peranan setiap penduduk dunia dan tidak seharusnya bergantung kepada kerajaan ataupun  pertubuhan – pertubuhan NGO sahaja bak kata pepatah bersama kita teguh, bercerai kita roboh.  Hargai dan sayangilah bumi kita supaya generasi yang akan dating dapat menikmati keindahan Bumi ini.


.